Tyttäreni ehdotti, että leipoisimme donitseja. Niitä ei ole ennen tullut tehtyäkään, joten innostuneina aloimme taikinan tekoon :)

 

(noin 20 kpl)

2 munaa
3/4 dl sokeria
2 dl ruokakermaa
2 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
noin 6 1/2 dl vehnäjauhoja
50 g sulaa voita tai margariinia

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen kerman kanssa muna-sokerivaahtoon. Lisää sulatettu rasva. Anna taikinan levätä hetki.

Kauli taikina sentin paksuiseksi levyksi. Ota pyöreällä muotilla tai juomalasilla (halk. n. 8 cm) pyöreitä kakkuja. Tee keskelle reikä pienellä pyöreällä muotilla tai pullonkorkilla.

Paista donitsit kuumassa öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

Kuorruta ja korista donitsit heti.

Kinuskikuorrutus:
2 dl kermaa
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 tl voita tai margariinia

Koristeluun:
mantelirouhetta tai -krokanttia

Mittaa kerma ja sokerit kattilaan ja keitä silloin tällöin sekoittaen noin 20 minuuttia, kunnes pisara kylmään veteen pudotettua seosta jähmettyy. Lisää rasva ja sekoita tasaiseksi.

Pomadakuorrutus:
3 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua
2 rkl vettä
(1–2 tippaa esim. punaista karamelliväriä)

Koristeluun: strösseleitä

Sekoita tomusokeriin sitruunamehu ja vesi. Lisää karamelliväri ja sekoita tasaiseksi.

Suklaakuorrutus:
75 g tummaa suklaata
1 1/2 dl tomusokeria
3–4 rkl kuumaa vettä

Koristeluun: suklaaströsseleitä

Paloittele suklaa ja sulata vesihauteessa. Lisää tomusokeri ja kuuma vesi.


Koti ja Keittiö 05/07