Mustikka-aika on nyt parhaimmillaan. Esimerkiksi mustikkakukko kuuluu niihin leivonnaisiin, jotka onnistuvat parhaiten tuoremarjoista tehtynä.

Tämä suussasulava perinneherkku on kokeilemisen arvoinen ja on maukkaimmillaan hieman lämpimänä, vaniljajäätelön tai kylmän vaniljakastikkeen kera tarjottuna.

250 g voita

1 dl sokeria

4 dl ruissihtijauhoja

1 dl ohrajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

n. 1 litra mustikoita

vajaa 1 dl sokeria

Tarjoiluun:

vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta

 

Vaahdota voi ja sokeri kevyesti.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne voi-sokeriseokseen.

Ota n. puolet taikinasta ja taputtele se pyöreän uunivuoan pohjalle ja reunoille. Kaada sen jälkeen mustikat vuokaan. Ripottele sokeri mustikoiden päälle.

Tee lopusta taikinasta kukolle kansi. Yhdistä kannen ja reunan taikinat toisiinsa kiinni. Pistele kukon pintaan haarukalla reikiä.

Paista 200 asteessa n. 40 min. Tarjoa vaniljajäätelön tai kylmän vaniljakastikkeen kera.

 

(Riitta Pohjanluoma: Perinnemakuja maakunnista)